Wandelkoers.nl
hoofdpagina | even voorstellen | wandelen | wandelroutes | reisorganisator | groepswandelreizen | terugblik | ervaringen deelnemers | wetenswaardig | reisgidsen en boekhandels | facebook | contact | mijn foto's | links
Voetnoten
Voetnoten
Cultuurhistorie
Belangrijke personen
Willem Barentsz
Willem Barentsz werd omstreeks 1550 geboren en was cartograaf en zeeman. Hij ondernam drie pogingen om de noordoostelijke scheepvaartroute naar China te vinden.
In 1594 maakte Willem Barentsz zijn eerste reis. Hij bereikt weliswaar Het eiland Nova Zembla, maar moet zijn tocht daar beëindigen.
In 1596, tijdens zijn derde reis, ontdekt Willem Barentsz het eiland Spitsbergen. Voorbij Nova Zembla werd open water aangetroffen, maar het schip, de "Witte Swaen", bleef vervolgens steken in het pakijs.
Tijdens de terugtocht met een zelfgemaakte sloep overlijdt hij door uitputting op 20 juni 1597.
De afbeelding de kaart van Willem Barentsz.
KLIK VOOR DE KAARTBij zijn derde reis bereikte Barentsz met zijn schip met kapitein Jacob Van Heemskerck de noordoostelijke punt van Nova Zembla.
Hij noemde deze kaap in 1596 't Vlissinger Hooft. Tegenwoordig heet deze kaap Mys Flissingski en is de meest oostelijke punt van het europeese continent. KLIK VOOR DE KAART Niet veel later kwam Barentsz met zijn schip vast te zitten in het pakijs.
Van het hout van het kapotgebeukte schip bouwden zij "Het behouden Huys". Zij brachten hier tussen 12 oktober 1596 en 13 juni 1597 onder erbarmelijke omstandigheden de winter door. In de lente werd een sloep gebouwd, waarmee de bemanning terugkeerde naar het Kola schiereiland.
Barentsz overleed door uitputting een week na vertrek met de sloep op 20 juni 1597. In totaal overleefden 12 van de 17 bemanningsleden de barbaarse tocht. KLIK VOOR DE TEKENING
Adolf Erik Nordenskiöld
Adolf Erik (roepnaam Nils) Nordenskiöld was een finse geoloog en mineraloog, die vooral bekend is geworden door zijn arctische verkenningen. Vanwege deze verkenningen zijn er ter plekke diverse baaien en gletschers naar hem vernoemd.
Hij was de eerste die de Noordoostpassage succesvol met zijn schip "Vega" doorvoer en langs die zeeweg China wist te bereiken.
Hoewel hij fins was van geboorte (Helsinki, 18 november 1832) bracht hij een groot deel van zijn leven, als politieke balling, door in Zweden. Finland viel in die tijd onder heerschappij van de russische tsaar.
Nordenskiöld overleed in Dalbyö (Zweden) op 12 augustus 1901.
De afbeelding toont Adolf Erik Nordenskiöld met zijn schip de Vega.
KLIK VOOR DE AFBEELDINGDe Vega, het schip waarmee Nordenskiöld succesvol de noordoostpassage is doorgevaren, was van oorsprong een walvisvaarder. De romp was van eikenhout met een buitenlaag van sterker hout. De Vega had zeilen maar beschikte ook over een stoommachine.
Nordenskiöld koos er bewust voor om dicht langs de siberische kust te varen, omdat hij er van uitging dat de grote rivieren van Siberië in de zomer relatief warm water aanvoeren, waardoor de kustwateren ijsvrij zouden kunnen zijn.
De Vega vertrok in juni 1878 en is in september 1878 tot op slechts één dag varen verwijderd van de Beringstraat. De zee is hier echter al bevroren en Nordenskiöld moet noodgedwongen ter hoogte van Tsjoekotka overwinteren en negen maanden wachten, voordat de tocht kan worden voortgezet.
De afbeelding toont ongeveer de route die Adolf Erik Nordenskiöld met zijn schip de Vega heeft afgelegd.
KLIK VOOR DE KAARTFerdinand von Wrangel
Ferdinand (Friedrich Georg Ludwig) Freiherr von Wrangel was een russische admiraal, zeeman en ontdekker. Hij werd geboren op 9 januari 1797 in als telg in een baltisch duitse adelijke familie. Hij studeerde in Sint Petersburg aan de opleiding voor marine officieren.
Ferdinand von Wrangel kreeg in 1820 het bevel over de Kolymskaya-expeditie met het doel de russische poolzeeën te verkennen en in kaart te brengen. Von Wrangel ging in 1864 met persioen en overleed op 6 juni 1870 in Dorpat in het toenmalige Lijfland (het huidige Tartu in Estland).
De afbeelding toont Ferdinand von Wrangel.
KLIK VOOR DE AFBEELDINGHet voor de kust van Siberië gelegen eiland Wrangel is vernoemd naar Ferdinand von Wrangel. KLIK VOOR DE KAART
Vogelsoorten
De Jan-van-gent (engels: Gannet) (lat: Sula bassana) behoort tot de (vogel)familie van de genten (Sulidae).
De naam "gent" heeft te maken met het engelse woord "gander" en het nederlandse woord "gent"in de betekenis van mannelijke watervogel.
De soort heeft een groot verspreidingsgebied: het noordelijk deel van de Atlantische Oceeaan, de Noordzee, de Middellandse Zee, maar ook komen zij voor op het Zuidelijk Halfrond bij Australië en Nieuw Zeeland.
Jan-van genten broeden in de zomer op rotsige eilanden, terwijl ze op zee overwinteren.
De foto toont een Jan-van-gent met jong.
KLIK VOOR DE FOTODe Papegaaiduiker (engels: Puffin) (lat: Fratercula arctica) behoort tot de (vogel)familie van de Alken (Alcidae).
De vogel is te herkennen aan zijn grote snavel, die tijdens het broedseizoen fel gekleurd is. Door zijn uiterlijk en manier van lopen krijgt de soort ook wel de bijnaam "clown van de zeevogels".
De Papegaaiduiker komt voor in het Noord-Altantische gebied. Zij broeden in kolonies op steile grazige hellingen en nestelen in een zelfgegraven hol.
De vogels overwinteren op volle zee in wat zuidelijker gelegen subtropische streken.
De foto toont enkele Papegaaiduikers.
KLIK VOOR DE FOTODe Zeekoet (engels: Guillemot) (lat: Uria aalge) behoort tot de (vogel)familie van de Alken (Alcidae).
Zeekoeten zijn echt zeevogels en komen alleen aan land om te broeden. De vogel legt een enkel ei op een kale rots. Het ei heeft een ruw oppervlak en is peervormig, waardoor het niet wegrolt. De ouders bebroeden het ei in een staande houding.
Drie weken nadat het ei is uitgekomen, en nog voordat het kan vliegen, springt het jong van de rotsen in zee.
De foto toont een Zeekoetenpaar met jong.
KLIK VOOR DE FOTODe Drieteenmeeuw (engels: Black-legged Kittiwake) (lat: Rissa tridactyla) behoort tot de (vogel)familie van de Meeuwen (Laridae).
De drieteenmeeuw broedt op steile rotskusten en richels in het gebergte. Hij is meer dan andere meeuwensoorten een oceaanvogel. Buiten het broedseizoen komt de soort vooral voor op de open zee.
Tot het verspreidingsgebied van de Drieteenmeeuw behoren vrijwel alle kusten van het Noordelijk Halfrond. De soort overwintert op zee in wat meer zuidelijk gelegen streken.
De foto toont twee Drieteenmeeuwen.
KLIK VOOR DE FOTODe Aalscholver (engels: Common shag) (lat: Phalacrocorax carbo) behoort tot de (vogel)familie van de Aalscholvers (Phalacrocoracidae).
De soort komt voor langs de rotskusten van Noorwegen tot Noord-Afrika.
De foto toont een Aalscholver.
KLIK VOOR DE FOTODe Alk (engels: Razorbill) (lat: Alca torda) behoort tot de (vogel)familie van de Alken (Alcidae).
De foto toont twee Alken.
KLIK VOOR DE FOTODe Noordse stormvogel (engels: Fulmar) (lat: Fulmaris glacialis) behoort tot de (vogel)familie van de Stormvogels (Procellariidae) en daarbinnen tot de orde van de Buissnaveligen.
De Noordse stormvogel lijkt wel op een soort Meeuw, maar zij zijn daarmee niet direct verwant. Een opvallend verschil is de grijsachtige opbouw met twee neusbuizen op de snavel. De vogels kunnen wel 40 jaar oud worden.
Stormvogels zijn echte zeevogels en komen alleen aan land om te broeden. Dit doen zij op steile kliffen, waarbij zij telkems maar één ei leggen.
De soort komt voor in het Noordpoolgebied en de noordelijke delen van de Atlantische en Grote Oceaan.
De foto toont twee Noordse stormvogels.
KLIK VOOR DE FOTODe Grote jager (engels: Great skua) (lat: Stercorarius skua) behoort tot de (vogel)familie van de Jagers (Stercorariidae) en is daarvan de grootste soort.
De Grote jager is een echte rover, die andere vogels met prooi achtervolgt, maar ook zelf slchtoffers doodt.
De Grote jager broedt voornamelijk op eilanden in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan nabij Europa.
De foto toont twee Grote jagers.
KLIK VOOR DE FOTO