Wandelkoers.nl

hoofdpagina | even voorstellen | wandelen | wandelroutes | reisorganisator | groepswandelreizen | terugblik | ervaringen deelnemers | wetenswaardig | reisgidsen en boekhandels | facebook | contact | mijn foto's | links

Wandelreizen

Mijn wandelreizen kenmerken zich over het algemeen door de volgende basisbegrippen: aktief, natuurlijk, ontspannend en comfortabel.

Op deze pagina:

Achterhoek

Drie wandelingen in de omgeving van Hotel Landgoed Ehzerwold

Ook in de herfst van 2017 zal ik opnieuw drie wandelweekenden organiseren in de omgeving van Lochem. Het eerste weekend is gepland van 13 tot en met 15 oktober en het tweede van 3 t/m 5 november 2017. Beide weekenden zijn intussen volgeboekt. Het derde weekend is gepland van 17 t/m 19 november 2017. Voor het derde weekend staat de inschrijving binnenkort open via www.dewandelsite.nl en daarvoor zijn er momenteel nog voldoende plaatsen vrij.

Mijn expertise is wandelen, het uitzetten van wandelingen en het begeleiden ervan. Ik hoor van mede-wandelaars regelmatig de wens om in de Achterhoek te willen wandelen. Ik ken de streek rond Lochem goed (ik ben er geboren en getogen) en ik heb meerdere mooie gevarieerde routes voorbereid.

De omgeving van Lochem staat bekend om zijn natuurschoon. Het landschap bestaat uit bosrijke landgoederen met daarnaast een kleinschalig afwisselend agrarisch gebied met weilanden en akkers omzoomd door houtwallen. Op de landgoederen bevinden zich nog een aantal pittoreske boerderijen. De luiken van deze boerderijen zijn nog steeds geschilderd in de kleuren van het bijbehorende landgoed. Door dit kleinschalige coulissenlandschap stroomt het riviertje de Berkel.

Tijdens de weekenden van 2017 zullen wij overnachten in het Landgoedhotel Ehzerwold. Het stijlvolle hoofdgebouw van dit hotel, waar we zullen dineren, ligt op een 11 hectare groot landgoed en dateert uit 1911. In een aparte hotelvleugel in de parktuin bevinden zich de tweepersoons hotelkamers, die daardoor erg rustig zijn. De comfortabele kamers zijn allemaal voorzien van een badkamer met douche en toilet, twee goede bedden, een kleuren TV, een internetaansluiting en koffiezetapparaat. Op verzoek wordt er bij het dinerbuffet rekening gehouden met de vegetariërs onder ons.

Er zijn voldoende (tweepersoons)kamers beschikbaar, waar je ook alleen kunt verblijven. Indien je een tweepersoonskamer met een andere deelnemer wilt delen krijg je een aantrekkelijke korting. Mocht je met het openbaar vervoer reizen dan zal ik ervoor zorgen dat je op de derde dag weer wordt weggebracht.

De kosten van het arrangement zullen in 2017 euro 184 bedragen, als je alleen op een tweepersoonskamer wilt overnachten. Wil je een kamer delen dan krijg je korting en kost het arrangement slechts euro 164. Naast twee overnachtingen zijn 2x ontbijtbuffet, 2x dinerbuffet (drie gangen) en 2x (een zelf samen te stellen) lunchpakket in deze prijs begrepen Het bedrag is inclusief administratiekosten en de verschuldigde toeristenbelasting. De drankjes etc. komen voor je eigen rekening.

Afhankelijk van het seizoen zal ik een keuze maken uit verschillende wandelingen in de omgeving, waarbij ik zal letten op een zo groot mogelijke variatie. Tijdens de wandelingen zullen we kunnen genieten van al het natuurschoon en cultuurhistorie in deze omgeving. Ook kan ik tijdens de wandelingen wat vertellen over de ontstaansgeschiedenis.

De eerste wandeling zal daarbij altijd bereikbaar zijn met het openbaar vervoer (trein); de tweede wandeling zal vaak in de omgeving van het hotel in Almen zijn en de derde wandeling weer ergens in de omgeving. Het vervoer tijdens het weekend hoop ik via carpoolen op te lossen, maar omdat de afstanden niet te groot zullen zijn, kan ik zelf ook weleens een keer met mijn eigen auto pendelen.

Voor wandelingen van de eerste dag zal ik kiezen uit de de lokaties NS-station Lochem, NS-station Holten, NS-station Vorden of NS-station Ruurlo.

Voor de tweede dag zijn er vanuit het hotel wel voldoende mogelijkheden met de landgoederen De Voorst, het Velde en het Waliën langs de Berkel, of de landgoed De Velhorst en Vorden, of de Staringkoepel en Het Groote Veld. Toch gaan we de tweede dag ook wel eens naar de Sallandse Heuvelrug voor een wandeling van 20 km.

Voor de derde dag zal ik kiezen uit de omgeving van Gorssel, de landgoederen van Diepenheim, de natuurgebieden bij Markelo, het landgoed Verwolde (in de winter gesloten) of de omgeving van Barchem.

Ik prijs mij gelukkig dat deze wandelweekenden zich kunnen verheugen in een grote populariteit. Dat geeft mij veel positieve energie om door te gaan met het organiseren ervan. Het is alweer het zevende jaar dat ik ze organiseer en inmiddels hebben er al ruim 180 mensen aan deelgenomen.
Vaak willen mensen, wat ik overigens goed begrijp, niet tweemaal naar eenzelfde locatie. Het is echter opmerkelijk dat het voor velen (inmiddels al meer dan 50 personen) aantrekkelijk is om meer dan één keer deel te nemen. Sommigen hebben zo vaak deel genomen, dat zij al door het hotelpersoneel worden herkend.
Naar ik aanneem heeft dit te maken met de steeds wisselend samengestelde wandelprogramma's. Maar ook de kwaliteit en de service van het hotel spelen natuurlijk een belangrijke rol. Zelf heb ik goede contacten met zowel het personeel als het management, zodat eventuele onvolkomenheden in goed overleg worden opgelost. Dit alles leidt tot een ontspannen sfeer tijdens deze weekenden.

Onder het hoofdstuk ervaringen van deelnemers kun je een aantal reacties lezen.

De schoonheid van wandelroutes, waarbij hen vooral ook de grote variatie van de omgeving aansprak. Ik streef ernaar om waar mogelijk onverhard te lopen. Omdat ik de routes zelf heb ontworpen zijn er grote delen waar we niemand zullen aantreffen. Soms zullen onze wegen echter ook gedeeltelijk samenvallen met een L.A.W.-traject van het Pieter- of Trekvogelpad. Ook loop ik soms op delen van hethet Graafschappad.

Je kunt je via dewandelsite.nl opgeven als deelnemer van een van deze wandelweekenden. Registratie en de deelname aan de eerste twee wandelingen zijn bij dewandelsite zonder kosten.

Voor een meer gedetailleerde indruk van de wandelingen kijk je onder wandelroutes op deze website je surft naar www.wikiloc.com en zoekt daar op wandelkoers.

Wil je nog nadere informatie van mij dan kun je mij natuurlijk ook altijd mailen via jankoerselman@hotmail.comItalië

Cilento, waar Italië nog authentiek is

Het zuiden van Italië lijkt in de ogen van de buitenlanders het meest op het echte Italië. Dit gebied is armer, ruiger en traditioneler dan het noorden. Het leven wordt hier beheerst door de passie voor eten, familie, liefde en religie.

Dit deel van Italië wordt nog niet overspoeld door toeristen, waardoor er nog veel te genieten valt van authentieke stadjes, historische overblijfselen en prachtig natuurschoon.

Meer informatie over het gebied van de Cilento vind je bij wetenswaardigheden

Het Hotel Tenuta Terre di Bosco, waar wij een week te gast zullen zijn, ligt op een prachtige locatie in de heuvels van het Nationale Park van Cilento. Dit park bevindt zich circa 200 kilometer ten zuiden van Napels aan de westkust van Italië.

Vanuit het hotel kun je in de verte de Middellandse Zee, die hier Thyrreense Zee heet, zien liggen.

Hotel Tenuta Terre di Bosco is een kleinschalige familiehotel dat wordt gerund door de familie Iannaccone; moeder, vader en twee zonen Federico en Giuseppe.

Op de foto van links naar rechts zoon Federico, papa, mama en zoon Giuseppe Iannaccone.

Voor meer informatie over het Hotel Tenuta Terre di Bosco kijk je op de website van het hotel.


Inmiddels heb ik deze reis al weer vier maal met veel genoegen georganiseerd.

Op basis van de enthousiaste reacties heb ik besloten deze (achtdaagse) reis ook in 2018 twee maal te organiseren.

Dat zal zijn van vrijdag 6 t/m donderdag 13 april 2018 en een tweede keer van vrijdag 13 t/m vrijdag 20 april 2018.

We zullen gastvrij worden ontvangen in het hotel Tenuta Terre di Bosco en daar 7 nachten verblijven.
Het hotelarrangement is op basis van vol pension inclusief een lunchpakket (derhalve overnachting, ontbijt, lunchpakket en diner).

De kamers in het hotel verschillen van elkaar. Dat is niet wat betreft de inrichting (dat is bij alle prima en schoon). Ook zijn alle kamers voorzien van eigen sanitair en is er een haardroger aanwezig.

Sommige kamers hebben echter een eigen balkon. Andere hebben dit niet. Ook is het uitzicht vanuit de kamers verschillend. Sommige kijken uit over de boomgaard (olijven) met in de verte de Middellandse Zee.

Andere kamers missen dit uitzicht.

Op de begane grond is een terras waar je kunt zitten en wat drinken of eten.
Op de eerste verdieping, waar de meeste hotelkamers zijn, is ook een groot dakterras, waar we kunnen zitten in de avondzon.

Ook in 2018 zullen we ook de mogelijkheid krijgen na een vermoeiende wandeling een verkwikkende duik in het recent aangelegde buitenzwembad te nemen.

Het hotel beschikt over een gratis toegankelijk draadloos internet (Wifi) met op alle plekken een goed bereik.

Vanwege deze verschillen zijn er ook verschillen in de kosten van het arrangement.

Omdat het aantal kamers met balkon beperkt is kan iedereen zijn voorkeur kenbaar maken.

Afhankelijk van de volgorde van eerste aanmelding bij mij zal ik dan al of niet de eerste of twee keuze invullen.

De reis zal worden gemaakt met een vlucht door Ryan Air vanaf Eindhoven Airport naar Napels.

De prijs van het arrangement voor alleen op een kamer zonder balkon en zonder uitzicht op zee bedraagt euro 929,50. Wil je alleen op een kamer met balkon en uitzicht, dan betaal je wel wat meer, namelijk euro 992,50.
Wil je gezellig een kamer zonder balkon en zonder uitzicht op zee met een andere deelnemer delen, dan krijg je euro 63 korting en bedragen de kosten euro 866,50. Wil je gezellig met je kamergenoot op je eigen balkon van het uitzicht genieten dan kost dat zelfde arrangement euro 929,50.

De reis wordt gemaakt met een directe vlucht naar Napels

In Napels huur ik een 9-persoonsbusje voor het verdere vervoer tijdens de vakantie.
Het aantal deelnemers zal tot 8 personen beperkt blijven.

In de kosten van dit arrangement zijn begrepen: 7 x overnachtingen inclusief 7 x ontbijt, 7 x diners, 7 x lunchpakketten, de kosten voor het bootreisje, excursie naar de olijfboomgaarden en entreegelden, de vliegreis Nederland-Napels vice versa en vervoer met het gehuurde personenbusje in Italie (incl. benzine, tol- en parkeergeld).

Voor eigen rekening komen alle drankjes in het hotel en versnaperingen onderweg bij de pauzes van de wandelingen.


Voorlopig programma wandel- en cultuurreis Cilento 6 t/m 13 april 2018
alsmede van 13 t/m 20 april 2018


vrijdag 6 april 2018 (vrijdag 13 april 2018): vertrek uit Nederland met vlucht naar Napels met mogelijk één tussenstop.
Aankomst in Tenuta Terre di Bosco omstreeks 20.00 uur met aansluitend diner.


zaterdag 7 april 2018 (zaterdag 14 april 2018): "inloopwandeling" in de buurt van San Giovanni a Piro en Scario. Het is een lijnwandeling, waarbij je van diverse uitzichten kunt genieten.
De wandeling begint in de heuvels op 500 meter hoogte en gaat langs de kerk "Santuario Maria ss. di Pietrasante" en eindigt op de boulevard van Scario.
De betere wandelaars doen een afdaling van 475 meter over een lengte van 2,5 km. Voor hen is de totale afstand 8,6 km.
De anderen rijden een deel mee met het busje en lopen maximaal 7,7 km.

De twee groepen ontmoeten elkaar weer onderweg en lopen gezamenlijk met een afdaling van 60 meter naar het strand met de naam Spiaggia della Molara.
Na een pauze op het strand gaat het terug omhoog en lopen we richting Scario (2,2 km), om op de boulevard te eindigen, waar we wat kunnen drinken.

zondag 8 april 2018 (zondag 15 april 2018): Wandeling vanuit Sicili van 6 km. Deze gaat naar de plek waar de rivier de Bussento uit de rotsen te voorschijn komt.

Het tweede deel van de wandeling gaat naar het informatiecentrum van het Nationaal Park van Cilento en vervolgens naar het oude centrum van Morigerati.

Aan het einde van de middag brengen we een bezoek aan het huis en het museum van José (García) Ortega in Bosco.

Voor meer informatie over de schilder en beeldend kunstenaar José (García) Ortega kijk je op de website.

maandag 9 april 2018 (maandag 16 april 2018): Met het busje naar Maratea; bezoek aan de historische binnenstad van Maratea en wat vrije tijd om zelf rond te wandelen in het oude centrum.

Aansluitend bezoek aan het grote Christus beeld bovenop de berg (Monte San Biágo).

Daarna naar Villammare met strandpaviljoen en korte wandeling langs het strand.

Aan het einde van de middag een excursie naar de olijfboomgaarden van Nicolangelo Marsicani met uitleg over de produktie van olijfolie.

Zo mogelijk aansluitend diner in Sicili.

Nicolangelo Marsicani produceert alleen olijfolie van de hoogste kwaliteit. Hij heeft met zijn olie al vele predicaten en prijzen behaald. Onlangs won hij de eerste prijs als beste molen van olijfolie in Italië.

Voor meer informatie over de olijfolie van Nicolangelo Marsicani kijk je op zijn website.

dinsdag 10 april 2018 (dinsdag 17 april 2018): Wandeling in de vallei van de Orchideeën in de buurt van Sassano.
Op het moment dat wij de vallei zullen bezoeken zijn de orchideeën waarschijnlijk nog niet in bloei. De natuur is er vanwege de hoogteligging op 1.000 meter wat later. Desondanks is het landschap van dien aard, dat een bezoek (en wandeling) zeker de moeite waard is.

woensdag 11 april 2018 (woensdag 18 april 2018): Wandeling (indicatie 8 km) met een hele heftige afdaling vanaf de Serra Nunziata (San Giovanni a Piro, 540 meter boven N.A.P.) naar het strand van het dal van Marcellino; aansluitend boottochtje vanaf het strand terug naar Scario met Pippo Boats.

Alternatief mogelijk met kortere wandeling in de heuvels en vervolgens naar het haventje van Scario.
Om 2 uur met Pippo Boats naar het strand van Marcellino om de andere wandelaars op te halen.

donderdag 12 april 2018 (donderdag 19 april 2018): Bezoek aan oude stad van Pisciotta; terras met panoramisch uitzicht.

Daarna stevige wandeling (indicatie 10 km) in de omgeving van Pisciotta.

vrijdag 13 april 2018 (vrijdag 20 april 2018): vertrek uit Hotel Tenuta Terre di Bosco omstreeks 5.00 uur. Vertrek met vliegtuig vanuit Napels naar Nederland.


Ik denk hiermee een evenwichtig en gevarieerd programma te heben samengesteld in een prachtige en inspirerende omgeving.

Wel is het is denkbaar dat er (op het laatste moment) nog wijzigingen komen in het programma.
Het boottochtje kan bijvoorbeeld alleen doorgang vinden bij een kalme zee en daardoor noodgedwongen op een andere dag plaats vinden.
Ook de afspraken voor de olijvenexcursie en het bezoek aan het huis van de beeldend kunstenaar José Ortega zijn maatwerk en kunnen pas ter plekke worden gemaakt.


Een aantal foto's van de wandelreis in 2015 vind je hier


Wil je nog nadere informatie dan kun je mij natuurlijk ook altijd mailen via jankoerselman@hotmail.comVeelzijdige (wandel)week vanuit Wojanów in Neder-Silezië, Polen

Inmiddels heb ik vier maal de wandelreis naar het zuidelijke deel van Polen georganiseerd. Deze wandelreizen zijn door de deelnemers erg gewaardeerd.

Helaas heb ik voor 2018 geen geschikte data met het hotel overeen kunnen komen. Daarom heb ik besloten om deze reis niet in mei 2018 te organiseren, maar deze door te schuiven naar eind augustus / begin september 2018.


Fotografie Gery Verhoeff

Ons reisdoel is Neder-Silezië zijn. Dit gebied, dat lange tijd in duits bezit was is heuvelachtig, waarbij bossen en landerijen elkaar afwisselen.

Op de de grens met Tjechië bevindt zich het Reuzengebergte. De hoogste top (Śnieżka betekent sneeuwkop) is 1600 meter hoog.

Wij zullen een week te gast zijn in het sfeerrijke Hotel Pałac Wojanów. Het hotel wordt als erg goed beoordeeld en is gesitueerd in een historisch paleis in Wojanów. Meer informatie over de geschiedenis van dit hotel vind je bij wetenswaardigheden


Fotografie Gery Verhoeff

De sfeervolle eetzaal voor het diner bevindt zich in het hoofdgebouw (paleis). Het diner zal bestaan uit een driegangen keuze menu.


Fotografie Gery Verhoeff

Het ontbijt bestaat uit een zeer uitgebreid lopend buffet.

Deze eetzaal (foto) bevindt zich in een van de drie bijgebouwen op het grote terrein.

De slaapkamers zijn in stijl ingericht en bevinden zich in een van de bijgebouwen op het grote terrein.


Tijdens je verblijf kun je o.a. wandelen in het omringende park van Hotel Pałac Wojanów.

De spa van het hotel beschikt over een binnenzwembad met tegenstroom en massagefunctie, een sauna en een stoombad.


Fotografie Frans Damen

Het is onze opzet om een dag vanuit Wojanów naar Wrocław te reizen (anderhalf uur met auto). Ik zal daarbij een stadswandeling verzorgen. We zullen daarbij een bezoek brengen aan het eiland dat in de Oder is gelegen.

Ook zal er vrij tijd zijn, die een ieder naar eigen inzicht en voorkeur kan besteden.

Wrocław (vroeger Breslau in het duits geheten) heeft een prachtig oud stadscentrum, dat inmiddels bijna geheel is gerestaureerd. Er zijn veel marktpleinen met gezellige terrassen.

Ook kun je desgewenst je hart ophalen in een van de vijf ultra moderne winkelcentra in de stad. In het grootste winkelcentrum is een aquarium met haaien aanwezig, die symbolisch uit zijn op de inhoud van de portemonnees van de bezoekers.

Meer informatie over de stad Wrocław vind je bij wetenswaardigheden

Op dit moment is het nog ongewis of ik deze reis in 2018 zal gaan organiseren. Dat zal in ieder geval niet in mei zijn maar mogelijk wel eind augustus / begin september 2018.

De geplande vertrekdatum is altijd op een zondag en de terugkomst altijd op de daarop volgende zaterdag (dit in verband met de verwachte drukte op de duitse snelwegen).

Mocht je nu al zo enthousiast zijn dat je vrijwel zeker mee wilt gaan dan kun je mij mailen en stel ik je op de hoogte van deze publikatie, zodat je zeker bent van een plaatsje op de deelnemerslijst.

Op basis van de ervaringen tijdens de vorige edities heb ik het programma hier en daar wat aangepast.

Reacties van de deelnemers kun je op deze website lezen bij ervaringen deelnemers
Fotografie Gery Verhoeff

Op maandag rijden we vanaf Hotel Pałac Wojanów naar Szklarska Poręba in het Reuzengebergte. Na een aanloop traject van vier kilometer gaan met de stoeltjeslift omhoog en wandelen we naar de top van de Szrenica. We zijn dan op de grens met Tsjechië en doen daar een kortere rondwandeling, een korte afdaling met prachtige vergezichten om vervolgens weer een stuk met de kabelbaan naar beneden te gaan.Fotografie Frans Damen

Dinsdag vertrekken we om 9.30 uur vanaf het hotel naar de parkeerplaats bij Przełęcz Karpnicka (20 min. met de auto). Van hieruit wandelen we eerst door de velden en langs de Bóbr. De echte kilometervreters kunnen de rotspunt Sokolik beklimmen (op de foto). Wil je het op je gemak aan doen dan loopt je even door naar de "Zwitserse blokhut", waar je kunt zitten en op eigen rekening wat kunt drinken.

Voor het middagprogramma kun je kiezen uit een verblijf in Hotel Pałac Wojanów (ik breng je dan met de auto daar naartoe) of een wandeling door de bossen, waarbij we onderweg langs Zamek Bolczów (kasteelruïne) zullen komen, vanwaar we een fraai uitzicht zullen hebben.Voor woensdag staat de excursie naar Wrocław gepland. De stad Wroclaw is in 2016 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. De binnenstad herbergt veel historische gebouwen, die alle prachtig zijn gerestaureerd.

We zullen een anderhalf uur durende stadswandeling maken om dit fraais te bekijken.

Daarna kan iedereen enkele uren naar eigen interesse invullen (museumbezoek, terrasjes of shopping-centre).


Fotografie Gery Verhoeff

's-Avonds zullen we gezamenlijk in het centrum van Wrocław dineren. Het restaurant, waar we worden gefêteerd in de vorm van een driegangen keuzemenu, is ingericht met herinneringen aan de poolse vakbond Solidarność (Solidariteit).


Op donderdag rijden we naar Karpacz, dat in het Nationale Park Narodowy nabij de Tsjechische grens is gelegen, en gaan we wandelend naar de Śnieżka, de hoogste top van het Reuzengebergte.

Ook deze keer gaan we een grotendeels met de stoeltjeslift omhoog. Boven is een restaurant, waar we wat kunnen drinken. De doorgewinterde wandelaars kunnen vervolgens doorlopen naar de kale top van de Śnieżka. Vanaf de top heb je een majestueus uitzicht. Terug gaat het weer langs de berghut, waar we, eventueel met de anderen weer gezamenlijk, met de kabelbaan naar het dal gaan.Fotografie Frans Damen

Op vrijdag rijden we naar het station en de stuwdam niet ver van Pilchowice. Vandaar lopen we door de bossen langs het stuwmeer en de rivier de Bóbr naar de stuwdam bij Wrzeszczyn.

Zelf ga ik vanaf hier terug naar de auto, die dan bij het station van Siedcęlin staat. Diegene die er de voorkeur aangeven kunnen met mij meegaan om daarna Jelenia Góra te bezoeken


Fotografie Frans Damen

Diegenen die verder willen wandelen lopen langs de rivier en komen voorbij het dorp Siedcęlin (op de andere oever). Zij lopen daarna verder stroomopwaarts en komen uiteindelijk in Jelenia Góra uit. Daar zal ik in ieder geval een aantal van hen oppikken om hen terug te brengen naar de auto's bij het station van Pilchowice.


Fotografie Gery Verhoeff

De wandelingen zullen 15 tot 18 kilometer lang zijn, zodat er nog voldoende tijd overblijft voor een wijntje, boekje, bezoek aan sauna, zwembad, park etc.

Vanwege de inmiddels goede contacten denk ik een fantastische veelzijdige 7-daagse (wandel)vakantie tegen een aantrekkelijke arrangementsprijs aan te kunnen bieden.

Ter indicatie van de kosten het volgende:

De kosten van het arrangement voor 2017 bedroegen voor een verblijf op eenpersoonskamer gedurende zes nachten inclusief diner, ontbijt en lunchpakket, alsmede de diverse entreegelden, tweemaal een retour met de stoeltjeslift en parkeerkosten euro 579,00 per persoon.

Geef je er de voorkeur aan om een kamer te delen, dan krijg je korting en bedraagt deze arrangementsprijs euro 510,00 per persoon.

Naar verwachting zullen de kosten van het arrangement voor 2018 wel wat hoger uitvallen. Dit is vooral afhankelijk van de nieuwe prijzen van het hotel, die ik nog niet weet en van de oplopende koers van de Zloty, zodat we minder Zloty's voor onze Euro krijgen.

Voor eigen rekening komen alle drankjes en de lunchkosten op de heenreis.


De reis naar Wojanow kan met eigen auto worden gemaakt. Wel wordt er dan van je verwacht ook tijdens de week zelf voor je eigen vervoer te zorgen.

Voor deelnemers zonder eigen vervoer of voor hen die zich graag laten rijden kan ik het vervoer regelen. Dat zal zijn door het meerijden met mij of eventueel met andere deelnemers.

Indien er te weinig auto's zijn zal ik een personenbusje huren voor het vervoer. De kosten van het huren van een busje zijn echter wel hoger. De meerij-vergoeding bedraagt euro 180,-.

Als ik met een personenbusje zal gaan rijden is het verzamelpunt het NS-station in Deventer, waar ik dan om 9.30 uur wil vertrekken.

De groepsgrootte zal tot maximaal 14 deelnemers beperkt blijven.

Een aantal foto's van de wandelreis in mei 2015 vind je hier


Wil je nog nadere informatie dan kun je mij natuurlijk ook altijd mailen via jankoerselman@hotmail.comTsjechië

Svojšice, herfst wandelreis naar Zuid-Bohemen


Op mijn zomerreis naar Tsjechië in juni 2015 heb ik een leuk hotel ontdekt. Het hotel is een ideale uitvalsbasis voor een wandelvakantie in deze streek en is in één dag vanuit Nederland met de auto te bereiken. Het ligt 70 kilometer ten zuiden van Plzeň en dicht bij het grootste Nationale Park van Tsjechie genaamd Šumava.

Hotel Gandalf is een relatief klein hotel en gevestigd in een voormalig schoolgebouw dat ter ere van Keizer Franz Jozef van Oostenrijk is gesticht. Het is rustig gelegen in het kleine dorp Svojšice (in de buurt van Sušice) en krijgt op diverse websites erg goede beoordelingen.

De kamers zijn ruim en ingericht met goede bedden, een kledingkast en een bureau en hebben een hard houten vloer.
Alle kamers beschikken over een eigen badkamer met wastafel, douche en toilet.

De kamers bieden uitzicht op de landerijen van het omringende landschap met in de verte het Boheemse Woud.

De hotelgasten kunnen gratis beschikken over het binnenzwembad en het bubbelbad.

Waarschijnlijk zullen er gedurende deze week nauwelijks andere gasten zijn.

In het hotel is WIFI gratis beschikbaar.

Meer informatie over het hotel zijn te vinden op de nederlandstalige website www.hotelgandalf.com

Het arrangement bestaat uit zes overnachtingen inclusief ontbijt, lunchpakket en dinerbuffet. Indien gewenst en op verzoek wordt er rekening gehouden met vegetarische of andere dieetwensen.

Voor het arrangement, waarbij je alleen op een twee-persoonskamer verblijft betaal je euro 495,00 per persoon.
Bij dit arrangement zijn de diverse entree- en parkeergelden inbegrepen.

Geef je er de voorkeur aan om een kamer te delen, dan krijg je korting en bedraagt de arrangementsprijs euro 450,00 per persoon.

Voor eigen rekening komen alle drankjes en de lunchkosten op de heenreis.

De reis naar Hotel Gandalf in Svojšice kan met eigen auto worden gemaakt. Svojšice is per auto goed te bereiken. Wel wordt er dan van je verwacht ook tijdens de week zelf voor je eigen vervoer te zorgen.

LET OP: Er zijn in Tsjechië meer plaatsen met de naam Svojšice.
Hotel Gandalf staat in Svojšice in Petrovice u Sušice. (dus in de buurt van Sujšice!).

Voor deelnemers zonder eigen vervoer of voor hen die zich graag laten rijden kan ik het vervoer regelen. Dat zal zijn door het meerijden met mij of eventueel met andere deelnemers.

Indien er te weinig auto's zijn zal ik een personenbusje huren voor het vervoer. De kosten van het huren van een busje zijn echter wel hoger.

Maximaal zeven deelnemers kunnen in dat geval tegen een meerijvergoeding van euro 180,- met mij meerijden in het huurbusje van Taxibedrijf Touw uit Gorssel. Daarmee zijn tevens ook alle vervoerskosten en parkeergelden in Tsjechië gedekt.

Als ik met een personenbusje zal gaan rijden is het verzamelpunt het NS-station in Arnhem, waar ik dan om 9.05 uur (eventueel 9.20 uur) wil vertrekken.

De groepsgrootte zal tot maximaal 14 deelnemers beperkt blijven.

Het (wandel)programma zal op basis van de ervaringen in 2015 en 2016 enigzins worden aangepast:

De lengte van de wandelingen zal varieren tussen 14 en 17 kilometer.

Het hieronder aangegeven programma is onder voorbehoud en kan naar aanleiding van de weersomstandigheden ook nog ter plaatse worden gewijzigd c.q. gewisseld.

Zondag 17 september 2017 heenreis.

Op maandag 18 september 2017 rijden we eerst 30 minuten naar Vchynice-Tetov. Van daaruit wandelen we deels langs de rivier de Vydra. De wandeling is ongeveer 17 km lang.

Op dinsdag 19 september 2017 maken we een rondwandeling vanuit het Hotel Gandalf. Deze wandeling zal ca. 16 kilometer lang zijn.

Op woensdag 20 september 2017 gaan we op excursie naar Český Krumlov. De autorit duurt wel wat lang, maar is het wel waard.
Onderweg kunnen we van het afwisselende glooiende landschap van Bohemen genieten.

De stad Český Krumlov staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en ligt in een lus van de rivier Moldau. Het heeft een prachtige authentieke oude binnenstad en werd vroeger beschermd door een reusachtig kasteel.
Er komen wel veel toeristen, maar ook weer niet zoveel als in Praag!

Op de terugweg brengen we nog een bezoek aan het kasteel in Hluboká nad Vltavou. Dit in de engelse Windsor stijl gebouwde kasteel was eigendom van de familie von Schwarzenberg en toont de enorme rijkdom van dit adelijke geslacht.

Op donderdag 21 september 2017 gaan we 15 km wandelen in het Nationale Park Šumava. We rijden eerst naar Malý Radkov 30 minuten en wandelen van daaruit over het plateau en langs de Otava-rivier.

Voor vrijdag 22 september 2017 staat er een wandeling vanuit Hotel Gandalf naar Sušice van ca. 10 kilometer op het programma.

De route gaat via een (geleidelijke) klim naar de top van de Svatobor. Daar is een prachtig uitzicht. Daarna gaat de wandeling in dalende lijn naar het stadje Sušice. Hier zijn winkels en cafe's.

De kilometervreters kunnen na een korte stop via een gemarkeerde route doorlopen en te voet terugkeren naar Hotel Gandalf (in totaal wordt de wandeling dan 20 kilometer). Vind je 10 kilometer wel genoeg dan kun je wat langer in stad blijven, waarna ik je met de auto terug naar het hotel zal brengen.

Zaterdag 23 september 2017 terugreis naar Nederland.

Wil je nog nadere informatie dan kun je mij natuurlijk ook altijd mailen via jankoerselman@hotmail.comLapland

Beproef de ruska in fins Lapland

Finland is een prachtig, en voor velen ten onrechte nog onbekend, land. Sinds 1973 heb ik het land veelvuldig bezocht. Daardoor heb ik veel kennis opgedaan en hoewel ik de (finse) taal niet spreek, herken ik wel veel woorden met hun betekenis.

Fins Lapland bezocht ik een keer of acht. Begin september is een van de meest aangewezen periodes voor een bezoek. De muggen zijn er dan (zo goed als) verdwenen, de dagen zijn nog behoorlijk lang (14 uur daglicht) en de natuur toont zijn herfstkleuren in volle pracht. Er is een grote diversiteit aan kleuren groen, bruin, geel en rood te bewonderen. Deze periode wordt ook wel "ruska" genoemd.

Finland kent een interessante cultuurgeschiedenis en een uitgestrekte natuur. Het landschap is bij uitstek geschikt om er al wandelend kennis mee te maken. Er zijn diverse lange afstand wandelpaden, waarbij je van (overnachtings)hut naar hut loopt. Ook zijn er vele korte lokale ommetjes. Rondwandelingen van 10 tot 16 kilometer zijn er echter slechts in beperkte mate voorhanden.


Fotografie Annelies Vermeij

Het trekt mij nog steeds om opnieuw een 10-daagse wandel- en cultuurreis naar de ruska in Lapland te organiseren. Slechts enkele reisorganisaties bieden wandelvakanties aan naar fins Lapland. De meeste doen dan een soort survival en trekken met bagage van hut naar hut. Mijn reis, ontspannend aktief met een vleugje samische cultuur, durf ik gerust uniek te noemen.


Wat mij de laatste jaren echter heeft weerhouden is dat ik bij deze reis, behalve de taak van wandelgids en chauffeur ook nog de taak van de coördinator van het eten inkopen en bereiden op mijn schouders heb genomen. Mogelijk is dat allemaal wat te veel voor mij alleen, vandaar dat ik nog twijfel over het opnieuw organiseren van een deze reis.

Het programma zag er in 2012 uit als volgt:

dag een: donderdag 6 september 2012
Vliegreis Amsterdam (Schiphol) vertrek 11.55 uur via Helsinki (Vantaa) naar de hoofdstad van fins Lapland Rovaniemi.
Vanaf Rovaniemi (vliegveld) met huurauto naar Pyhä (Luosto)

dag twee: vrijdag 7 september 2012
Een wandeling van 13 kilometer in het Nationale Park Pyhä-Luosto. De Pyhä-tunturi is een vijftoppige bergketen, kent een interessante geologie en heeft nog ongerepte bergbossen. Ook zijn er een aantal plaatsen, die een rol spelen in de Sami-geschiedenis.
De wandeling begint en eindigt bij het bezoekerscentrum van Metsähallitus (Staatbosbeheer). Onderweg lopen we door de Isokurukloof. Het gesteente bestaat uit harde kwartsietrotsen, die 2 miljoen jaar geleden uit zand van een zeebodem zijn gevormd. Op sommige platte stenen zijn de zandribbels van de vroegere strandafzettingen nog duidelijk herkenbaar.

dag drie: zaterdag 8 september 2012
Een rondwandeling van 17 kilometer in het Nationale Park Pyhä-Luosto vanuit de plaats Luosto. Deze wandeling is behoorlijk pittig met een stevige klim naar een van de bergtoppen van de bergketen. Eenmaal boven kun je van een prachtig uitzicht genieten.
Na een voorzichtige afdaling (scherpe rotsstenen) lopen we door een uitgestrekt bos en steken we een veengebied over. Vervolgens lopen we onder langs de bergrug terug naar de parkeerplaats.

dag vier: zondag 9 september 2012
Een autorit van 300 kilometer naar het noordelijker gelegen Inari.
Onderweg bezoeken we in Tankavaara het goudzoekersdorp met museum. Liefhebers kunnen hier, onder begeleiding van een lokale deskundige, zelf goud zoeken. Er is een garantie dat je goud zult vinden maar het is twijfelachtig of dat genoeg zal zijn om de reis terug te verdienen.

dag vijf: maandag 10 september 2012
Bezoek aan het museum van de samische cultuur. Het museum heet Siida (samisch voor nederzetting) en heeft zowel een prachtig binnen- als buitenmuseum.
Om twee uur vertekken we met een boot en varen over het Inarimeer naar het eilandje Ukkö. Dit eiland heeft voor de Samen een heilige betekenis.
Op de terugweg worden we halverwege afgezet en vervolgen wij onze weg wandelend. De wandeling voert ons langs de wilderniskerk van de Sami en brengt ons na 10 kilometer terug naar Inari.

dag zes: dinsdag 11 september 2012
Een halve dag om zelf in te vullen. Er is in Inari een grote souvenirwinkel.
Afhankelijk van de weersomstandigheden is er een rondwandeling naar de Otsamo heuvel met een prachtig uitzicht of een rondwandeling gepland in de bossen in de omgeving van Inari. Afhankelijk van de keuze 11 of 8 kilometer.
's-Avonds dineren in Hotel Inari (keuze uit samische gerechten met rendiervlees of vis) met prachtig uitzicht op het meer.

dag zeven: woesdag 12 september 2012
Een autorit van 240 kilometer naar het westelijker, aan de zweedse grens, gelegen Muonio.
Onderweg stoppen we halverwege voor een wandeling naar Sallivaara, een vroegere Sami-nederzetting. De wandeling van 14 kilometer gaat door bossen en venen en eindigt op de plek waar de Sami vroeger hun rendieren verzamelden en sorteerden.

dag acht: donderdag 13 september 2012
Een wandeling in het Nationale park Pallas-tunturi. Naar eigen keuze kun je 18 of 9 kilometer lopen.
De tocht van 18 kilometer is behoorlijk pittig met scherpe rotsblokken op het wandelpad. De gemiddelde snelheid van lopen zal circa 3 kilometer per uur bedragen.
Je kunt ook kiezen om vanuit het Pallas-bezoekerscentrum (Staatsbosbeheer) een kortere (rond)wandeling van 9 kilometer te doen.

dag negen: vrijdag 14 september 2012
Een halve dag om zelf in te vullen.
Een kortere rondwandeling van 8 kilometer in de Pallas- of Ylläs-tunturi

dag tien: zaterdag 15 september 2012
Een autorit van 280 kilometer langs de grensrivier Torniojoki naar Rovaniemi.
Bezoek aan het dorp van de kerstman op de poolcirkel bij Rovaniemi.
Retourvlucht van Rovaniemi (vertrek 13.50 uur lokale tijd) via Helsinki (Vantaa) naar Amsterdam Schiphol (aankomst 17.50 uur lokale tijd)

Het programma is voorlopig en onder voorbehoud; ook kunnen er bijvoorbeeld als gevolg van de weersomstandigheden omzettingen plaats vinden

Het karakter van de reis is een cultuur- wandelreis. Het wordt dus geen survival reis. De wandelingen kennen echter wel een grotere moeilijkheidsgraads dan die in Nederland. Op de bospaden moet je uitkijken voor de boomwortels en sommige deeltrajecten gaan over rotsen en stenen. Ook zitten er enkele klimmetjes in de routes. Ik zal er echter voor zorgen dat er voldoende rustpauzes zijn, zodat iedereen weer op adem kan komen en ondertussen zal genieten van de omgeving.

Tijdens de wandelingen is een rugzakje met dagproviand voldoende. In verband met de weersomstandigheden (lage temperaturen en opkomende mist) is goede wandeluitrusting verplicht: goede wandelschoenen (tenminste lichte klasse bergschoenen) en goede wind- en waterdichte wandelkleding; voor sommigen zijn nordic-walking stokken aan te raden; voor noodgevallen een mobiele telefoon en een fluitje.

We vliegen met de Finnair van Amsterdam via Helsinki naar Rovaniemi in fins Lapland. We verplaatsen ons daarna verder met een aldaar gehuurde auto. De overnachtingen zijn gepland in blokhutten op drie verschillende lokaties. De blokhutten beschikken (in het algemeen) over eigen sanitaire voorzieningen (WC en douche) en kennen twee persoonskamers (geen stapelbedden). Op elke lokatie is er een grotere blokhut beschikbaar, waar naast slaapgelegenheid en sanitair ook een keuken aanwezig is.

We gaan onze maaltijden, zoveel mogelijk in eigen beheer verzorgen, waarbij vele handen licht werk maken.

Het aantal deelnemers zal minimaal vier en maximaal acht bedragen. Het arrangement bestaat uit de vliegreis incl. luchthavenbelasting e.d. (retour vanaf Amsterdam Schiphol); autohuur; benzinekosten; 9 overnachtingen; 9 maal ontbijt/lunch en avondeten (m.u.v. aankomstdag) in eigen beheer; kosten musea en bootreisje.

Voor eigen rekening komen alle alcoholische dranken, koffie/thee onderweg, avondeten aankomstdag, terras, ansichtkaarten en souvenirs. De kosten van het arrangement zullen maximaal euro 1.550,00 bedragen (bij vier of vijf deelnemers) en minimaal euro 1.325,00 bij zeven of acht deelnemers.

Heb je belangstelling voor deze via dewandelsite te organiseren reis dan kun je mij vrijblijvend mailen (jankoerselman@hotmail.com), dan houd ik je op de hoogte van de vorderingen van mijn plannen. Voor een impressie van Scandinavië kun je onder het hoofdstuk foto's op deze website diverse albums bekijken. Ook bij wetenswaardigheden is aanvullende informatie te vinden.

De hierboven geplaatste foto's zijn allemaal gemaakt tijdens mijn eerdere ruska-reizen in september 2010 en 2011.

Denemarken

Meivakantie op het deense eiland Møn (voorlopig niet ingepland)

Ben je ooit in mei al eens op een deens eiland geweest? In de komende meivakantie zou je die ervaring kunnen meemaken. Ik organiseer dan een achtdaagse wandel- en cultuurreis naar het deense eiland Møn. Møn is bekend vanwege zijn steile krijtrotsen aan de oostkust (Møns Klint).

Het overige deel van het eiland is licht glooiend en bijna alle deense landschappen zijn er te vinden: landerijen met vruchtbare akkers, moerassen, rietvelden, strandweiden, witte zandstranden en in het oosten uitgestrekte beukenbossen.

Ik ben zelf een aantal keren op dit prachtige eiland geweest. De laatste keer was dit met een wandelgroep van deandelsite in de herfst van 2011.


Rekening houdend met de gewenste locatie van de vakantiewoning heb ik een volledig weekprogramma samengesteld. Het programma is onder voorbehoud van kleine wijzigingen en afhankelijk van de weersomstandigheden. Ik zal alle wandelingen en excursies zelf begeleiden en zonodig als chauffeur optreden.

Dag een: zaterdag 28 april 2012; heenreis; vertrek 8.50 uur vanuit Deventer met de personenbus (minivan) van Autoverhuur Touw naar Puttgarden; veerboot Puttgarden-Rødby Havn van Skandlines (17.15-18.00 uur); autorit naar Ulvshale (betekent wolvestaart) op Møn. Aankomst bij huisje in Ulvshale Strand, omstreeks 19.30 uur.

Dag twee: zondag 29 april 2012; bezoek aan het oude bewaarde deense dorp Nyord, waar de ruilverkaveling niet heeft toegeslagen, met een rondwandeling door het dorp en directe omgeving (5,5 km). Na de lunch in het vakantiehuis, verkenning van de omgeving met een rondwandeling in Ulvshale Strand (6,5 km).

Dag drie: maandag 30 april 2012; lange wandeling over en langs de krijtrotsen, door de beukenbossen van Møns Klint en over de weiden van Jydelejet (14 km); we starten in het Liselund park; ongeveer halverwege ruime (horeca)pauze bij GeoCenter Møn Klint (expositie van deense flora en fauna; ontstaan van de krijtrotsen etc.). Deze wandeling is tamelijk pittig. Neem eventueel wandelstokken en ook een verrekijker mee, want bij helder weer is de kust van Zweden en Duitsland (Rügen) te zien.

Dag vier: dinsdag 1 mei 2012; bezoek aan oude stadje Stege met een korte stadswandeling (3 km); lunch in vakantieverblijf; rondwandeling door Ulvshale Skov. (bos, hei en strand 8 km).

Dag vijf: woensdag 2 mei 2012; lange rondwandeling op Møn 16 km. Van Damsholte lopen we door de landerijen en bossen naar het strand aan de zuidzijde en langs een andere weg weer terug.

Dag zes: donderdag 3 mei; met het busje naar Kopenhagen (København), korte stadswandeling langs o.a. de ronde toren, het park van Rosenborg Slot, Den Lille Havfrue, de wacht bij slot Amalienborg en de Nyhavn. Daarna een aantal uren vrij te besteden.

Dag zeven: vrijdag 4 mei 2012; rondwandeling in het zuidelijke deel van Klinteskoven en door het Klintholm Park. Pauze bij bezoekerscentrum M&oslah;ns Klint. Als het mogelijk is lopen we ook weer een stukje over het strand onder langs de krijtrotsen. (13 km)

Dag acht: zaterdag 5 mei 2012; terugreis via Rødby Havn, Puttgarden naar Nederland. Verwachte aankomst in Deventer 19.30 uur.

Totaal 72 wandelkilometers.

We verplaatsen ons in het personenbusje van Autoverhuurbedrijf Touw uit Gorssel. Het zijn allemaal rondwandelingen, zodat je tijdens de wandelingen alleen een klein rugzakje met wat dagproviand mee hoeft te nemen. Ben je gewend om met stokken te lopen dan kunnen die op sommige wandelingen wel van pas komen.

De overnachtingen zijn gepland in een grote vakantiewoning met diverse slaapvertrekken, keuken, sanitait en eigen sauna en eigen keuken en sanitair. Zo mogelijk zullen we deze keer in een grote vakantiewoning in het recreatiegebied Ulvshale Strand verblijven. Dit huisje ligt direct naast een natuurgebied en het is 400 meter naar het oostzeestrand.

We zullen onze maaltijden ter plaatse in eigen beheer gaan verzorgen, waarbij vele handen licht werk maken.

Het aantal deelnemers zal minimaal vijf en maximaal acht bedragen.

Het arrangement bestaat uit de 7 overnachtingen; 6 maal ontbijt/lunch en 6 maal avondeten in eigen beheer; kosten musea, parkeergelden en kosten veerboot Puttgarden-Rødby Havn. Voor eigen rekening komen alle alcoholische dranken, koffie/thee onderweg, eten en drinken op heen- en terugreis, waaronder 2 maal diner, terras, ansichtkaarten en souvenirs.

De kosten van het arrangement bedragen (onder voorbehoud van kleine wijzigingen) euro 422,50 per persoon. De kosten van het meerijden met het huurbusje zullen afhankelijk van het aantal deelnemers resp. euro 175,- (bij vijf of zes deelnemers) en euro 145,- (bij zeven of acht deelnemers) per persoon bedragen.

Omdat ik een aantal zaken moet reserveren (vakantiehuisje, huur bus en veerboot) dient er eerst een aanbetaling van euro 175,- te worden gedaan.

Zodra er voldoende inschrijvingen zijn, zal ik de deelnemers mijn gironummer mailen. Uiterlijk 25 maart dient het resterende bedrag te worden voldaan door storting op mijn girorekening. De volgorde van inschrijving is de volgorde van aanbetaling!

Heb je belangstelling voor deze via dewandelsite te organiseren reis dan kun je je binnenkort inschrijven via dewandelsite.nl. Je kunt natuurlijk ook altijd vrijblijvend mailen (jankoerselman@hotmail.com), dan houd ik je op de hoogte van de vorderingen van mijn plannen.

Onder het hoofdstuk wetenswaardig op deze website heb ik een aantal bijzonderheden van Møn op een rijtje gezet.

Foto's die ik in juli 2011 heb gemaakt ten behoeve van deze wandel- en cultuurreis kun je hier bekijken.