Wandelkoers.nl

hoofdpagina | even voorstellen | wandelen | wandelroutes | groepswandelreizen | terugblik | ervaringen deelnemers | contact | wetenswaardig | reisgidsen en boekhandels | facebook | contact | mijn foto's | links

Wandelroutes

Op deze pagina:

Italië proeven in gelders Almen

Op zondag 2 oktober 2011 ga ik in samenwerking met Ristorante Da Nonna Pippina een dagwandeling in de omgeving van Almen organiseren met aansluitend een diner in dit knusse pasta-restaurant. Loop je deze wandeling bij een andere gelegenheid, dan moet je wel vooraf reserveren bij Da Nonna Pippina.

De (rond)wandeling is zeer gevarieerd voert je door de landerijen en landgoederen van het rustieke Almen. De lengte is 20 kilometer. De wandeling begint in het dorp Almen bij Landhotel "De Hoofdige Boer" aan de Dorpsstraat naast de kerk. Deze horecagelegenheid is vernoemd naar het bekende gedicht van A.C.W. Staring (1767-1840) dat begint met de dichtregel "Elk weet waar Almens kerkje staat".

De wandeling gaat eerst lang de plek van de legendarische brug uit het gedicht, om vervolgens bij de Besselinksstuw de Berkel te kruisen. Verder gaat het door de bossen van het Landgoed "Het Waliën" naar de buurtschap "De Wildenborch" (waar de dichter woonde).

Bij Taveerne "De Wildenborcherhof" is er gelegenheid om wat te drinken of iets van de kleine kaart te gebruiken. Er is een terras, maar bij zomers weer kun je ook heel aangenaam in de tuin zitten.

Het tweede deel van de wandeling gaat door het natuurgebied van "Het Groote Veld" met zijn bossen en heide. Vervolgens lopen we over het vlonderpad van "Het Kienveen" en over de paden van landgoed "De Velhorst".

Vanaf het witte bruggetje lopen we langs de boorden van de Berkel terug naar het dorp Almen.

Na afloop van de wandeling gaan we gezamenlijk eten in Ristorante Da Nonna Pippina. In dit knusse restaurant zullen we kunnen genieten van de culinaire pastakunsten van Giusy, waarbij wij ons kunnen wanen in de zuidelijke streken van Italie. (www.danonnapippina.nl)

Je kunt de route bekijken in www.wikiloc.com (zoeken op wandelkoers). Ook kun je de route downloaden ten behoeve van je GPS-navigator.


Landgoed Verwolde in gelders Laren

Op zondag 7 augustus 2011 heb ik een dagwandeling over het landgoed Verwolde vanuit het dorp Laren (Gld) georganiseerd. De wandeling begint in het dorp Laren (Gld) bij Cafe-restaurant Stegeman, Dorpsstraat 1.

De wandeling is zeer gevarieerd en heeft een lengte van 20 km. Halverwege is een rustpauze voorzien op het terras van het Huis Verwolde.

Het begin is bij Stegeman tegen over de Protestantse (waterstaat)kerk van Laren. Vanaf hier volgen we eerst de Rengersweg en de Oude Lochemseweg.

Aan het einde steken we de rondweg over en komen zo op de Oosterenk. Via een zandpad over de enk komen we bij het "Kapperoalsvenne".

We lopen een stukje over het Graafschappad en later vanaf de voormalige verwoldse school over het Pieterpad. Als we langs de planken afscheiding van het nieuwe Landgoed "Klein Verwolde" lopen kunnen we op de voormalige kruising links de Jonker Emilelaan afkijken. Dit is een van de zichtassen van het landgoed Verwolde. In de verte is onder de bomen door boerderij Meijer te zien. (Later op de wandeling zullen we die van dichtbij zien).

We komen langs boerderij Boomkamp, die thans niet meer in eigendom is bij de familie Van de Borch. Via een zandweg komen we uit bij "Dikke Boom". Naar verluidt de dikste (zomer)eik van Nederland.

We volgen steeds een aantal bospaden, zodat we uiteindelijk uitkomen bij boerderij "Hoentjen". De luiken van deze boerderij zijn nog steeds geschilderd in de traditionele kleuren van de familie Van der Borch van Verwolde. Bij het volgende deel van de wandeling maken we een ommetje door het Kranengoor en Blankenbergsche Veld. De aanwezige weilanden zijn omzoomd door bos en het kan er ook erg nat zijn.

Als we opnieuw bij boerderij "Hoentjen" zijn, gaan we rechtsaf de Juffersdijk op. Nog voor boerderij "Blankenberg" gaat het pad schuin rechts. In het bos bevinden zich nog oude restanten van bewoning.

Op de Juffersdijk komen we langs het Jagershuis. De baron Van de Borch van Verwolde woonde hier, na het verkopen van het huis aan de Stichting Geldersche Kasteelen, de laatste jaren van zijn leven.

Voor het tweede deel van de wandeling lopen we vanaf het huis via de parkeerplaats naar de Jonker Emilelaan. We zien nu naar links de tweede zichtas van het landgoed met in de verte de "Henrikahoeve".

We steken over en lopen de zandweg in naar boerderij "Meijer", maar gaan eerder rechtdoor het bospad in. Via de Juffersdijk kruisen we de verharde Markeloseweg bij boerderij "Damhaar". Let goed op want het is een gevaarlijke oversteek!

In dit deel van de wandeling lopen we eerst over bospaden, maar later langs weilanden en over het onderhoudspad van de Voorste Beek. Hier is een nieuw stukje natuur gemaakt, dat nog volop in ontwikkeling is.

Verder gaan we linksaf de Oude Holterweg op, maar volgen niet het Pieterpad. We volgen de Oude Holterweg en komen rechts, via wat bospaadjes bij het Oranjewoud. Deze twee vennetjes worden omzoomd door rododendrons.

Daarna lopen we om de Henrikahoeve heen en komen uit op de zichtas van Verwolde met het toegangshek. Voor het huis gaan we rechtsaf langs de slotgracht. We komen in het bos uit op het Pieterpad, dat we nu zullen volgen tot in Laren.

Onderweg komen we nog langs het Binnenhof (voormalige pastorie) en lopen we door de Pastorielaan.

In het dorp komen we, bij zonnig weer, uit bij het gezellige terras van cafe Stegeman.



Bekijk in google maps

Je kunt de route ook downloaden ten behoeve van je GPS-navigator. Daarvoor ga je naar www.wikiloc.com en zoek je op wandelkoers.


Meanderpad

Ken je het Meanderpad nog niet dan is dit de kans om de schoonheid van de Achterhoek en haar achterland te ontdekken. Het Meanderpad is nog in ontwikkeling en zal het dal van de Berkel volgen van de monding in de IJssel bij Zutphen tot het brongebied in de Baumberge bij Billerbeck in Duitsland.

Al in de Middeleeuwen vond er scheepvaart plaats op de Berkel. In de zogenaamde "Berkelzompen" werd onder andere zout naar de markt in Zutphen vervoerd. Tegenwoordig kun je op verschillende plaatsen in een gereconstrueerde Berkelzomp uit varen gaan. In dit geval is dat bij het dorp Almen.

De Berkel bij Lochem in winterpracht.

Meander betekent bocht in een rivier van meer dan 180 graden. Als de bocht nog groter wordt komen de twee rivieroevers dicht bij elkaar te liggen en kan de bocht op al of niet natuurlijke wijze worden afgesneden. Daarmede wordt de route over de rivier bekort.

Het Meanderpad maakt op vergelijkbare wijze opeenvolgende bochten om steeds weer bij de loop van de Berkel terug te keren. Daardoor zijn de trajecten erg gevarieerd en bestaat er tevens de mogelijkheid om een bepaald traject te verkorten. De totale lengte van de rivier de Berkel bedraagt 110 kilometer, maar het Meanderpad zal naar schatting zeker 200 kilometer lang worden.

Stuw in de Berkel bij landgoed "De Voorst".

Langs de oever van de Berkel in de nabijheid van de "Staringkoepel".

Inmiddels zijn de eerste vier trajecten in concept gereed. Alle trajecten kennen een lengte van ongeveer 20 kilometer

Traject 1 gaat van van Zutphen naar Almen (Ehzerwold)

Vanuit de binnenstad van Zutphen (begin bij NS-station) met zijn karakteristieke markpleinen en historische gebouwen loopt de route langs de Berkel naar het Landgoed "De Voorst". Daarna gaat de route verder langs het huis 't Velde en langs de molen van Warken. Een alternatieve route is mogelijk om op deze wijze bij het pannenkoekenhuis "Het Brave Beertje" uit te komen. Hier is een prettig terras voorhanden en kan je naar eigen keuze (en eigen kosten) een pannenkoek uit het uitgebreide assortiment laten serveren.

Vanaf het NS-station in Zutphen loop je de stad in via het Stationsplein, de Stationsstraat en steek je de Overwelving schuin over. Net voorbij het koffietentje ga je rechtsaf door de Rosmolensteeg. Je loopt steeds rechtdoor en komt uit in de Lange Hofstraat en je ziet de fraaie Wijnhuistoren voor je. Voor de Wijnhuistoren sla je rechtsaf en loop je de Groenmarkt over. Je gaat over de brug van de berkel en gaat vervolgens direct linksaf; dit is de Berkelkade. Volg de Berkelkade naar rechts en steek daarna de IJsselkade recht over en ga linksaf. Je ziet hoe het water van de oude Berkelloop op de IJssel wordt geloosd. Blijf onderlangs de kade lopen en ga linksaf waar je de jachthaven bereikt. Je gaat weer op straatniveau lopen en neemt het zebrapad om terug te gaan naar de stad, waar je op het 's-Gravenhof uitkomt.

Het mag wat overdreven zijn dat Huis "De Voorst" ook wel aangeduid wordt als "het achterhoeks Versailles"; het huis en tuin is wel bijzonder fraai. Arnold Joost van Keppel, geboren in 1670, was een gunsteling van koning-stadhouder Willem III. Met geldelijk steun van Willem III werd rond 1700 het hudige huis gebouwd. De tuin werd aangelegd naar het voorbeeld van paleis "Het Loo" in Apeldoorn. De anderhalve kilometer lange zichtas van het landgoed is de huidige "Voorsterallee".

Beukenlaan op het landgoed "De Voorst".

Daarna gaat het tweede gedeelte van traject 1 door de bossen van "Het Walien" en over de Besselinkbrug naar het dorpje Almen. Almen is bekend door de dichter A.C.W. Staring en er is horeca aanwezig in de vorm van landhotel "De Hoofdige Boer". De route gaat vervolgens verder langs het in de crisisjaren gegraven Twentekanaal naar het mooiste terras van Nederland van Hotel-Restaurant "Ehzerwold". De titel mooiste terras klink wel erg pretentieus. Ik kan uit eigen ervaring echter wel zeggen, dat het terras een unieke sfeer ademt en een uitstekende bediening kent met billijke prijzen.

Gezicht over de weilanden met aan de horizon het dorp Almen.

Onderweg passeren we een aantal voor deze streek karakteristieke boerderijen. Veel van deze boerderijen zijn van het hallehuistype. Bij dit type boerderij is de binnenruimte overlangs in drieen opgedeeld. Het woongedeelte van de boerderij kan op twee manieren aan de bedrijfsruimte zijn geplaatst. In het ene geval is het gehele grondvlak een rechthoek. In de buurt van Zutphen en Almen kun je ook regelmatig het andere type aantreffen, waarbij het woongedeelte dwars op de bedrijfsruimte staat en het grondvlak een T-vorm heeft. Op de foto boerderij "Nieuw Sikkink" in Warken

Een ander kenmerk van de boerderijen in deze streek is dat ze geheel of deels met riet zijn gedekt en dat daarbij het dak aan de kopse kant van de boerderij vaak is afgeschuind (afgewolfd). Een dergelijk dak wordt ook wel wolfdak genoemd. De boerderij Besselink aan de Berkel bij Almen is fraai voorbeeld van een dergelijke boerderij. De foto hiernaast is van de boerderij "De Vetweide" in Almen.

Voor de route en bijzonderheden van traject 1 (Zutphen - Almen, Ehzerwold) klik hier.

Traject 2 gaat van Almen (Ehzerwold) naar Lochem

Boerderij op landgoed "De Velhorst" met zijn karakteristieke luiken en oude waterput.

Vanaf hotel Ehzerwold gaat de route over het landgoed "De Velhorst" met bossen, landerijen en boerderijen met pittoresk geschilderde luiken naar de Boevinkbrug over de Berkel. Hier is de mogelijkheid om langs de Berkel naar de "Staringkoepel" te lopen. Dit is echt de moeite waard vanwege de cultuurhistorie maar zeker ook vanwege het fraaie uitzicht over de weilanden en de Berkel. Dat je er ook wat voor moet doen om er te komen maakt het des te aantrekkelijker. Om de "Staringkoepel" te bereiken moet je jezelf met een voetveer over de Berkel overzetten.

"Op weg" naar de "Staringkoepel".

De route gaat via het landgoed "De Boekhorst" en het "Kienveen" door een deel van het "Grote Veld" met enkele heideterreinen. In Klein Dochteren kun je even uitblazen bij cafe "De Zonnebloem". Vervolgens gaat de route door de oudere nederzettingen van Klein Dochteren om weer bij de Berkel uit te komen. Hier is duidelijk te zien dat Lochem ook in de huidige tijd welvarende inwoners kent. Via de oude berkelloop komt de route uit bij de buitengracht van de stad Lochem. Via de Grote Markt, Kleine Markt en Molenstraat krijg je een indruk van het stadje.

Jeneverbesstruiken in het herstelde natuurgebied "Kienveen". De vegetatie is hier erg kwetsbaar, dus blijf op het "vlonderpad", maar zeker de moeite waard met zeldzame planten. Ook kun je hier zeldzame vlinders aantreffen.

Aan de buitenzijde van de stadgracht van Lochem kom je dit vakwerkhuisje mnet houten topgevels tegen. Het is gelegen op de Westerbleek en was in vroeger tijden in gebruik als bleekhuisje. Tevens vind je er een goed onderhouden kruidentuin, waarin je zowel geneeskrachtige - als verfkruiden kunt aantreffen.

Voor de route en bijzonderheden van traject 2 (Almen Ehzerwold - Lochem), klik hier.

Traject 3 gaat van Lochem naar Barchem

Doorkijkje met boerderij op landgoed "Ampsen".

Weilanden in het coulissenlandschap van de buurtschap Nettelhorst.

De buurtschap Zwiep is niet alleen bekend vanwege de uitspanning "De Witte Wieve" maar ook door de molen. De molenaar Postel maalde hier het graan, waarmee de bakker Postel zijn brood bakte. Ook diverse andere producten, waaronder de "Zwiepse Bolussen" en de "Witte Wieven Koek", zijn in het winkeltje bij de uitspanning te koop.

Traject 4 gaat van Barchem naar Geesteren

Het Stelkampsveld is de laatste jaren weer in volle glorie hersteld. Er komen voor Nederland unieke blauwschraallanden voor. Naar verwachting zal er weer een grote verscheidenheid aan natuurwaarden gaan ontstaan. Vogels, libellen, vlinders, levens barende hagedissen en planten.

Museumboerderij de "Lebbenbrugge" waar vroeger tol werd geheven. De boerderij ligt aan een zogenaamde Hessenweg, waarlangs kooplieden uit Duitsland (Hessen) hun handelswaar naar midden en westelijk Nederland vervoerden.

Op zondag 6 juni 2010 was de primeur van de eerste wandeling van het Meanderpad. Op grond van deze ervaring heb ik een aantal kleine wijzigingen c.q. verbeteringen ten aanzien van de route aangebracht. Binnenkort hoop ik traject 1 van het Meanderpad voor de tweede keer te organiseren, zodat meer liefhebbers in de gelegenheid zullen worden gesteld om vanaf het begin het Meanderpad te lopen.

De organisatie verloopt via dewandelsite.nl. Je kunt je gratis aanmelden bij dewandelsite.nl en je als deelnemer opgeven voor een volgende wandeling (de eerste twee wandelingen zijn gratis).

Gelderse Achterhoek

De Achterhoek is een ideaal domein voor het organiseren van wandelingen. Ik ben zelf in het gelders Laren geboren en getogen en daarom goed bekend met de wandelmogelijkheden van de streek. Omdat ik onlangs vanuit de randstad naar Lochem ben verhuisd (back to the roots) vind ik het leuk om mijn gebiedskennis te gebruiken voor het organiseren van wandelingen in of in de buurt van de gemeente Lochem.

Let op: het kan enkele seconden duren voordat de kaartjes geheel geladen zijn.

Voor een indruk van het gebied, de aanwezigheid van openbaar vervoer, en de aanwezigheid van Lange Afstand Wandelpaden.


Bekijk in google maps

Op zondag 22 november 2009 heb ik vanuit Vorden voor dewandelsite.nl onderstaande wandeling georganiseerd. Ik heb deze wandeling de titel "In het voetspoor van de schrijver Staring" gegeven, omdat we tijdens de wandeling een aantal significante plekken uit het werk van deze schrijver passeren.

De wandeling is in drie delen te onderscheiden. Het eerste deel voert ons vanaf het station in Vorden door de bossen van het Galgengoor en het Groote Veld langs het landgoed "De Velhorst" naar de boorden van de Berkel. We steken met een voetveer de Berkel over en lopen naar de "Staringkoepel". We kunnen hier even rondkijken en ons eigen lunchpakket nuttigen. Het tweede deel van de wandeling loopt stroomafwaarts langs de Berkel naar het dorp Almen. Hier is een horecastop gepland in "De Hoofdige Boer". (genoemd naar het gelijknamige en hieronder geciteerde gedicht van A.C.W. Staring). Daarna lopen we het laatste deel, over de anecdotische brug van de voord, door de bossen van het Warkense veld en het Enzerinck terug naar Vorden.

De Hoofdige Boer (A.C.W. Staring)
een zutphense vertelling

Elk weet waar 't Almens kerkje staat
en kent de laan die derwaart gaat.
Een duiker perst daar onder t spoor
zijn schuim tot in de Berkel door:
al golft rondom de wintervloed,
men komt ter preek met droge voet.

Eens was het anders hier ter stee,
wanneer een voord de weg doorsnee
en 't brugje, naast die voord geleid,
de smaad droeg van zijn nieuwigheid.
Ik vond een boek dat meldt daarvan
wat volgen moet, zo 't rijmen kan

Wil je de wandeling op eigen gelegenheid lopen en heb je belangstelling voor de route, dan kun je mij mailen, zodat ik je (gratis) een duidelijke printversie van deze wandeling kan toezenden.